Opleiding restauratieve tandheelkunde

Dental Design Center - Blaricum Activiteit

Unieke opleiding voor ANT-leden

Speciaal voor ANT-leden stelde Martijn Moolenaar een achtdaagse opleiding restauratieve tandheelkunde samen. Aan het einde van deze unieke opleiding kunt u meer complexe en duurzame behandelingen bieden aan uw patiënten.

Martijn Moolenaar van Dental Design Center biedt al 17 jaar tandheelkundige zorg op topniveau. Op basis van die jarenlange ervaring in binnen- en buitenland stelde hij een ‘overzichtstraining’ samen.  “Al mijn kennis en ervaring heb ik hierin gebundeld. Dat maakt het een redelijk unieke training”, zegt Moolenaar.  “Ik ben vereerd dat de ANT mij gevraagd heeft en vind het geweldig dat een beroepsvereniging aandacht geeft aan kwalitatieve zorg. Met deze opleiding kunnen tandartsen de zorg naar een hoger niveau tillen doordat ze meer controle hebben over hun behandeling. Ze krijgen daardoor ook meer plezier in hun werk.”  

Intensieve training
De training is volgens Moolenaar een mooi traject. “Je krijgt veel theorie en –uiteraard- ook huiswerk, zoals het beoordelen van een van je eigen patiënten. We beginnen met het bekijken van het hele kauwsysteem. Patiënten hebben vaak een esthetische wens, maar daar ligt vaak een functioneel probleem aan ten grondslag. Er is geen esthetiek als het functioneel gezien niet klopt. Je zult dus eerst moeten vaststellen waarom bepaalde problemen zich afspelen in de mond. Pas als je daar inzicht in hebt, kun je systematisch tot structurele oplossingen komen. In feite staan de eerste vier dagen in het teken van de analyse en het verzamelen van data om tot een goede analyse te komen. Je kunt dit onderdeel zien als aanvulling op hetgeen je op de opleiding hebt geleerd over functie. Je hebt deze aanvullende kennis nodig om duurzame constructies te maken, zeker bij uitgebreide behandelplannen.” De functieanalyses en de bijbehorende oplossing zijn voor veel tandartsen echte eyeopeners vertelt Moolenaar. “Het helpt je naar duurzame oplossingen toe te werken. Natuurlijk kan iedere restauratie kapot, maar met betere planning kom je minder vaak voor verrassingen te staan, zoals afgebroken restauraties.”

Materiaalkeuze
Ook de derde module, materiaalkunde, is volgens Moolenaar cruciaal. “Je moet wetenschappelijk onderbouwd aan een patiënt kunnen uitleggen waarom je een bepaald materiaal kiest en wat hij daarvan mag verwachten. Vaak maakt het laboratorium de keuze voor materiaal. Maar je moet juist het gesprek aan kunnen gaan met het lab, ik denk echt dat de tandheelkundige zorg daarvan beter wordt.” In de laatste module gaat Moolenaar dieper in op de richtlijnen voor een gezichtsanalyse en de esthetische tandheelkundige analyse. Vervolgens legt hij uit hoe u deze kunt implementeren in het restauratieve behandelplan. Is er veel kennis en praktijkervaring voor de training nodig? “Hoe eerder je dit doet, hoe meer plezier je eraan gaat beleven. Dus als je afgestudeerd bent, kun je deze opleiding doen. Praktijkervaring is voor mij niet noodzakelijk.”

Exclusief voor ANT-leden de opleiding restauratieve tandheelkunde.

De opleiding bestaat uit vier modules:
1. Integrale visie
2. Functie en behandelplanning
3. Materiaalkeuze, preparatie design en adhesieve technieken
4. Esthetische integratie.

Startdatum van de opleiding 26 januari 2017. Prijs € 5200,-. Voor meer informatie of direct aanmelden: www.dentaldesignacademy.nl

Opleiding restauratieve tandheelkunde