’s Ochtends slechte adem? Water helpt!

Aula der Universiteit van Amsterdam, Singel 411 Activiteit
 • Startdatum 07-07-2017
 • Tijd 13:00 uur
 • Locatie Aula der Universiteit van Amsterdam, Singel 411
 • Titel Prevention and therapy of periodontal diseases and oral malodour - brush, rinse and cool
 • Spreker Eveline van der Sluijs
 • Promotor prof. dr. Fridus van der Weijden, co-promotor: dr. Dagmar Else Slot
 • Onderdeel Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam (ACTA)
 • Categorie Tandheelkunde
 • Evenementtype Promotie

   

2017.07.07 Promotie Eveline van der Sluijs - infographicEen slechte adem in de ochtend is een vervelend, maar veelvoorkomend probleem. Reden voor ACTA-mondhygiënist en klinisch epidemioloog Eveline van der Sluijs om dit fenomeen te onderzoeken. En wat blijkt? ‘Voor ‘een dood vogeltje in je mond’, zoals het in de volksmond heet, bestaat een goedkope en eenvoudige remedie: een glas water drinken of simpelweg spoelen’, zegt Van der Sluijs. Ze promoveert op vrijdag 7 juli aan de Universiteit van Amsterdam.

‘Gedurende de nacht neemt de speekselvloed af. Daardoor wordt je mond droger en kun je dus opstaan met een slechte adem’, aldus Van der Sluijs. In veel gevallen ligt er dan een laagje bacteriën op tong. ‘De afvalstoffen die die beestjes - de bacteriën dus - produceren, kunnen zeer onaangename geuren veroorzaken’, vertelt ze.

Mate van mondgeur
Voor haar onderzoek moest Van der Sluijs ‘leren ruiken’ aan het tongoppervlak van de proefpersonen. ‘Nogal een intieme manier van onderzoek, zeker zo vroeg in de ochtend’, zegt ze. ‘Je moet immers als onderzoeker met je neus boven iemands open mond hangen.’ Vervolgens moest ze een score geven aan de mate van de mondgeur. Daarnaast maakte Van der Sluijs gebruik van speciale apparaten die het gehalte aan vluchtige zwavelverbindingen, de boosdoeners bij een slechte adem, meten.

Spoelen en schrapen
Van der Sluijs liet vervolgens sommige proefpersonen water drinken of spoelen met water. En wat bleek? ‘De slechte ochtendadem nam significant af, bij beide methoden.’ Wat ook helpt, was het gebruik van een tongschraper, aldus Van der Sluijs. ‘Door na het poetsen gebruik te maken van een tongschraper of het poetsen van de tong wordt het tongoppervlak gereinigd, daarmee kun je een deel van slechte mondgeur verhelpen.’

Poetsadvies
Tot slot geeft Van der Sluijs het basispoetsadvies mee. ‘Twee keer per dag twee minuten poetsen met een fluoridetandpasta, zo kun je oppervlakkige schade als tandplak aan het gebit weer herstellen.’ Of het poetsen nog verder geoptimaliseerd kan worden, door bijvoorbeeld een bepaalde poetsvolgorde aan te houden? Nee, zegt ze, daardoor wordt tandplak niet beter verwijderd. Ook voorafgaand aan het poetsen spoelen met water of de tandenborstel nat maken heeft geen invloed hierop. Voor een slechte adem: poetsen, schrapen, spoelen dus.

’s Ochtends slechte adem? Water helpt!