‘Corona in tijden van complot’ - Column Wilfred Kniese - Dentz 3/4In 1982 werd de Falkland-oorlog uitgevochten tussen Argentinië en Engeland. Zoals zo vaak bij dit soort conflicten waren binnenlandse problemen in Argentinië de aanleiding. Een buitenlandse zondebok is dan ideaal om, surfend op een golf van patriotisme, de aandacht af te leiden van binnenlandse problemen. Noem de Falklands gewoon een provincie van Argentinië en het is legitiem om het leger een kijkje te laten nemen. Dat een door Argentinië afgevuurde en door Frankrijk gedoneerde Exocet-raket een Brits slagschip torpedeerde heeft de verhoudingen binnen Europa nooit zichtbaar onder spanning gezet en de Brexit-raket die recent is afgevuurd mag er dus niet mee in verband gebracht worden.

Hong-Kong, Gibraltar en Koeweit zijn ook van die interessante voorbeelden, waar toevallig ook weer Engeland bij betrokken is. Alleen ga je met China niet zomaar een oorlog aan en binnen Europa houden we het diplomatiek en beschaafd. Koeweit, lange tijd een Brits protectoraat, werd wel het speelveld van strijd. Saddam Hussein had behoefte aan internationale erkenning en dacht die te krijgen door het oliestaatje tot provincie van Irak te bombarderen en en passant militair te omhelzen. Ook hij rekende ermee, net als de Junta, dat er veel regionale steun zou zijn voor zijn actie. Koeweit was immers in het Midden-Oosten bepaald niet populair. Ook gokte hij erop dat de internationale grootmachten zich afzijdig zouden houden. Koeweit was militair ook een makkelijke prooi: de machthebbers hadden besloten om wapens en ammunitie gescheiden te bewaren om te voorkomen dat deze tegen het regime konden worden ingezet. Helaas raakte buurman Saoedi Arabië in paniek en schoot Amerika te hulp. De Golf Oorlog was een feit en kort daarop kondigde Bush triomfantelijk aan "we hebben hem".

Een recent voorbeeld van wereldpolitiek wordt gevormd door de democratische monsterzege van Loekasjenko in Wit-Rusland. De protesten in eigen land worden natuurlijk gevoed door internationale krachten die uit zijn op ondermijning van de wettige regering. De autonomie staat op het spel en militair ingrijpen kan gelegitimeerd worden. Rusland is paraat. En in Nederland woedt inmiddels een felle strijd binnen het CDA omdat de verkiezingswinst van onze Minister zo marginaal is geweest dat er wel sprake moet zijn geweest van fraude en kiezersbedrog.

Dit is dus de wereld waarin wij leven, met of zonder Corona. Geld, macht, manipulatie, bedrog, dreiging en vooral veel al of niet vermeende complotten. Het virus moet dus wel afkomstig zijn uit een Chinees laboratorium en ingezet om de hegemonie van China te vestigen en te voorkomen dat Saddam Trump wordt herkozen in Amerika. Natuurlijk heeft China al lang het vaccin en gaat er straks veel geld aan verdienen. Trump moet dus een buitenlandse zondebok vinden en doet in de tegenaanval alle Chinese bedrijven in de ban in de hoop zijn matige score in de prognoses te verdoezelen en op een golf van patriotisme herkozen te gaan worden. Ik had in mijn vorige column al gesteld dat Corona een complot is van VWS met de Chinezen om taakherschikking af te dwingen. En natuurlijk zijn er duistere krachten in de mondzorg die tegen de fusie zijn en die Covid-19 en de leidraad als een complot van de KNMT en de ANT beschouwen om hun belangen te ondermijnen. We gaan het zien.

"R" is het magische getal in Corona-tijden. De reproductiefactor die aangeeft hoe snel de aliens zich onder ons verspreiden. En we vrezen allemaal de tweede golf in het najaar, want dan zit de "R" in de maand. Hoewel, die golf lijkt al aardig onderweg in Europa dankzij een florerend toeristenseizoen. Overal in Europa kleurt de kaart alweer aardig oranje. Gelukkig is dat een kleur waar wij Nederlanders al eeuwen mee vertrouwd zijn en die ons geen schrik meer inboezemt. Ik ben er overigens net achter gekomen dat mijn model I-phone de Corona-app van minister de Jonge niet ondersteunt. En mijn I-phone is amper vier jaar oud. Maar goed, er is dan ook samengewerkt met het grootkapitaal van de Google Play Store en de Apple App Store, dus dat zal de verklaring wel zijn. Ik loop dus bewust onbekwaam een verhoogd risico. En omdat ik er graag nog bij wil zijn als we definitief weten hoe schadelijk het virus nu werkelijk is geweest, maar vooral als de fusie een feit wordt kan ik maar een ding doen: afstand bewaren. En dat raad ik u de rest van het jaar ook aan. Houd grote afstand tot VWS en taakherschikking, tot de ambities van de NZa, de wurgcontracten van de zorgverzekeraars, de Corona-leidraad van de Alliantie en van organisaties in de mondzorg die een ledenslaatje proberen te slaan uit de fusie. KOM nou toch, daar denken we toch niet eens serieus over na! Maar van een zaak hoeft u wat mij betreft geen enkele afstand te houden, integendeel. Want de KNMT en de ANT zijn al tijden met afstand de beste belangenbehartigers van de mondzorg in Nederland.