De dingen die (niet) voorbij gaan

Door Wilfred Kniese


We hebben afscheid moeten nemen van Rob. Dat is altijd een moeilijk moment. Je weet wat je hebt, maar je weet niet wat je krijgt.

Toch was er feest. Edith (Schippers, minister VWS) kon helaas niet komen vanwege de door haarzelf aangezwengelde politieke crisis rond de vrije artsenkeuze. Daarom had zij een videoclipje gemaakt waarin ze Rob zo'n leuke vent noemde. Maar met diens petitie met 100.000 handtekeningen voor vrije keuze en het predicaat koninklijk nog vers in het geheugen zag je haar wel denken: stank voor dank. 

Een ontroerend moment was toen het personeel van het kantoor de voorzitter toezong en daarbij collectief het belletje voor diens laatste ronde liet rinkelen. De tegenprestatie kon daarna niet uitblijven. Dat Rob de trom figuurlijk weet te roeren is iedereen inmiddels duidelijk, maar hij kan dat ook letterlijk. Het hoogtepunt van de avond was daarom een jam sessie met Rob achter het drumstel. Volgens mij had iemand wel stiekem de foto's van Edith en Wilna op de trommels geplakt. Zelden zal Rob er zo energiek en geïnspireerd op los hebben geslagen als op deze memorabele avond.

Beste Rob, als dank voor jouw inzet  citeer ik graag een andere geliefde overheidsinstantie: "leuker dan met jou kan de mondzorg niet worden,…" Overigens gaf Rob de aanwezigen wel nog een goede raad mee: "afscheid nemen is leuk, dat zouden veel meer mensen moeten doen". Theo had die boodschap al ter harte genomen. Edith, Wilna, Maarten en Aad zijn gewaarschuwd.

Richtlijnen

Wilna (Wind, directeur van de Nederlandse Patiënten Consumenten Federatie, NPCF) kon ook niet komen. Zij moest haar optreden in Meldpunt voorbereiden. In diezelfde uitzending mochten Aad (van der Helm), opvolger van Rob, en Albert (Prof. Feilzer van de tandartsacademie) acte de présence geven.

Ondanks 100 jaar positionering, kon niet voorkomen worden dat Aad werd neergezet als de belangenbehartiger van de tandartsen. Albert zat er dus ter bevordering van de tandheelkunde. Nu is Wilna een geducht tegenstandster, gepokt en gemazeld in de vakbond. Bovendien had ze nog een appeltje met Rob te schillen en daarvan zou Aad het kind van de rekening kunnen worden. Die had zich dus terdege voorbereid en bracht een aantal malen met verve onder de aandacht dat de Nederlandse tandheelkunde internationaal op een zeer hoog niveau staat met 94 % lokale patiënt-tevredenheid.

Dat is niet wat de NPCF graag wil horen. Wilna zit maar een ding dwars: het volstrekte gebrek aan richtlijnen in de mondzorg. Tandartsen rotzooien eigenlijk maar wat aan en brengen dat gepeperd in rekening. Aad dacht daarom met goed nieuws te komen dat er een richtlijneninstituut gaat worden opgericht.

Fout. Je zag Wilna denken: een belangenbehartiger met een instituut, dat is natuurlijk juist om richtlijnen te voorkomen. Albert mocht uiteindelijk het verlossende woord spreken. Maar helaas, voor de NPCF, volgens hem gaan richtlijnen het in de uitzending geconstateerde probleem ook niet oplossen. Het geheel bleef steken in een soort gelijkspel en toch wel een gemiste kans het imago van de beroepsgroep wat op te vijzelen.

Geschenken

Na alle corruptieschandalen bij de NZa had de ANT besloten volledig op veilig te spelen. Ons relatiegeschenk dit jaar was een speels informatief boekje op kleutermaat genaamd "De tandarts". Onschuldiger kan haast niet en met € 12 ruim onder de ambtelijke corruptiegrens. Wat schetst onze verbazing een brief van de NZa te mogen ontvangen waarin wij bedankt worden voor de genomen moeite maar, helaas, vanwege aangescherpte integriteitseisen kan ons geschenk niet geaccepteerd worden. Integriteit?

Wij maken ons totaal geen zorgen om de integriteit van de NZa. Wat wij verwachten is professionaliteit, onafhankelijkheid, transparantie en terughoudendheid. Als deze criteria naar behoren zijn afgevinkt zit het met de integriteit wel snor. Daarom onze  oproep aan de NZa: verval niet van het ene uiterste in het andere maar behoudt de juiste maat.  We willen het boekje graag nogmaals aanbieden. Ditmaal wellicht gepseudonimiseerd. En met als afzender Zorgverzekeraars Nederland?

Door Wilfred Kniese
Wilfred Kniese is ANT-bestuurslid (vice-voorzitter en penningmeester).