Het jaar van de haan

Door Wilfred Kniese


Het nieuwe Chinese jaar staat in het teken van de haan. De karaktereigenschappen van de haan zijn: beschermend, nauwgezet, huiselijk maar ook drukdoend, opschepperig en overdreven. Tijd dus om de KNMT weer eens in het zonnetje te zetten.

Parce que vous valez mieux

Het uitluiden van een jaar en het energiek beginnen van het nieuwe is altijd het moment van auto-felicitaties en de klopjes op eigen schouder. De ANT is daarop natuurlijk geen uitzondering maar daar moeten anderen dan maar over schrijven. De KNMT is dit jaar op de Franse toer gegaan, "noblesse van een nieuw bestuur oblige". Na de volledige opsomming van wapenfeiten meldt de voorzitter vol trots "Omdat uw werk het waard is". Regelrecht ontleend aan de inmiddels mythische reclamespreuk van L’Oréal "parce que je le vaux bien". Het verschil springt natuurlijk wel wat nadrukkelijk in het oog. Waar L’Oréal Jane Fonda en Claudia Schiffer inhuurt om de boodschap sensueel over te brengen en voor de meer masculiene kant Pierce Brosnan is gecontracteerd steekt de voorzitter bij zoveel publicitair geweld wat schraaltjes  af. Maar desalniettemin is de KNMT inmiddels wel opgeklommen tot de krachtigste belangenbehartiger in de mondzorg en heeft daarmee de ANT van plaats 1 verdrongen. Althans dat suggereert de auto-proclamatie van de KNMT. Daar schiet me zomaar iets te binnen. VWS wil taakherschikking afdwingen door minder tandartsen op te leiden. Kunstmatige schaarste dus. 30 jaar geleden, nog voor de ANT het levenslicht aanschouwde, was er een vestigingsbeleid dat voorkwam dat zich te veel tandartsen in Nederland vestigden onder het motto "vele tandartsen maken de spoeling te dun". Dit beleid was zo succesvol dat een hele generatie in Nederland opgeleide tandartsen uitstekend Duits heeft leren spreken. "Wir waren nicht erwünscht, aber wir sind wieder da!", om het zo te zeggen. Maakt allemaal niet uit. Met het huidige beleid van VWS worden binnenkort alleen nog maar tandartsen met een buitenlands diploma ingeschreven in het BIG-register. Bij al deze verbale belangenbehartiging heb ik nog een andere Franse inspiratie: "Parole, Parole" vereeuwigd door Alain Delon en Dalida. Persoonlijk denk ik toch dat uw belangen heel wat meer verdienen.

Academie

De KNMT is het nieuwe jaar vol elan ingegaan met de lancering van de KNMT Academy. Een project dat past in de "Zeitgeist" van nivellering en taakherschikking. Dit woord, afgeleid van het Griekse Akademeia, stond ooit voor alles wat wetenschappelijk en universitair was. De tandarts is in die zin dus academisch geschoold. Echter, in de loop van de tijd is de betekenis van het woord academie steeds meer verwaterd en afgegleden naar dat van een hogere beroepsopleiding. En dat is precies wat VWS voor ogen staat met de taakherschikking in de mondzorg: tandartsen en mondhygiënisten dichter bij elkaar brengen. Qua opleiding wel te verstaan, niet onder één dak of in één team. Zo strooit de NVM overal blijmoedig rond dat mondhygiënisten op het gebied van de röntgendiagnostiek identiek geschoold en opgeleid worden aan de tandartsen omdat ze gezellig samen onder een dak in de collegebanken hebben gezeten tijdens de bachelor-fase. Ze vergeten gemakshalve erbij te vermelden dat hun toets aan het einde van de cursus aangepast is aan het hbo-denk- en werkniveau van de opleiding mondzorgkunde maar dat is natuurlijk een detail dat zelfs VWS niet is opgevallen bij de voorbereiding van de AMvB. De leden van de KNMT kunnen er dus via bij- en nascholing van hun academie alvast aan wennen dat hun vak naar HBO-niveau gaat afglijden. VWS zal verheugd zijn bij zoveel steun veld voor taakherschikking vanuit het veld. Mondhygiënisten zijn de specialist op het gebied van preventie en dus gedragsverandering. En omdat tandartsen dringend hun gedrag moeten veranderen kan dat het beste onder leiding van  de "academische geschoolde" mondhygiënist. Voilà.

Door Wilfred Kniese
Wilfred Kniese is ANT-bestuurslid (vice-voorzitter en penningmeester).