Orde op zaken (svp)

Door Wilfred Kniese


2015 is een Annus Horribilis geweest voor de mondzorg. Velen is dat ontgaan vanwege de anesthetische werking van het predicaat "koninklijk". Het ontwaken zal des te ruwer zijn. Exact een jaar geleden was de titel van mijn column "Afscheid" en citeerde ik Rob, de scheidend voorzitter van de KNMT :" Afscheid nemen is leuk, dat zouden veel meer mensen moeten doen". Dat ontlokte mij als  commentaar: "Theo heeft de boodschap al ter harte genomen. Edith, Wilna, Maarten en Aad zijn gewaarschuwd". Profetisch! Wilna en Maarten hebben er intussen de brui aan gegeven. En de VVD doet er alles aan om niet meer te hoeven regeren. Maar Aad, amper een jaar in functie, wie had dat gedacht. De KNMT is sponsor van de website "Staat van de Mondzorg". Maar wie denkt daar wijzer te worden over wat er allemaal mis is in de mondzorg komt bedrogen uit.

Daarom mijn eigen terugblik op 2015. Tandheelkunde Groningen probeert te redden wat er te redden valt en heeft daartoe een interim manager benoemd om orde op zaken te stellen. Tandheelkunde Amsterdam kampt met miljoenen tekorten en moet, om orde op zaken te stellen, prikcursussen voor assistentes organiseren. Bij de NVM is de voorzitster ruim een jaar na aantreden  via de achterdeur van het toneel verdwenen. In de kooi van mijn nachtegalen vliegen naast duiven kennelijk ook haviken rond, maar dat onderwerp is natuurlijk taboe. Een nieuwe voorzitter (m/v) moet daar dus orde op zaken gaan stellen. De voorzitter van de KNMT heeft niet eens het jaar afgewacht om zijn portefeuille ter beschikking te stellen. Met het opstaan van de echte voorzitter  is de vereniging meteen onbestuurbaar geworden. En tot slot mag niet onvermeld blijven dat tandheelkunde Nijmegen, het intellectuele bolwerk van KiMo, met een grote bestuurlijke crisis kampt. Om daar orde op zaken te stellen is onze Rob, dezelfde van het afscheid, aangetrokken als interim-manager. En dat terwijl bij zijn oude club een commissie van wijze mannen orde op zaken moet gaan stellen en bezien of de brokstukken van 8 jaar interim-management nog gelijmd kunnen worden. En, last but not least, dreigt het richtlijneninstituut volledig uit de klauwen te lopen. Alleen doortastend optreden kan hier nog orde op zaken stellen. Kennelijk is de ANT de enige rots in de branding en wel omdat deze vereniging drie jaar geleden al orde op zaken heeft gesteld.

Niet alles is natuurlijk kommer en kwel. De reddende engel is Onze minister die nog steeds het vaste voornemen heeft om eigenhandig orde op zaken te gaan stellen in de augiasstal van de mondzorg. Haar afscheidscadeautje moet een forse dosis taakherschikking worden. Logisch, want als de wetenschappelijke opgeleide tandarts zijn verantwoordelijkheid niet kan nemen dan moet de HBO-tandarts eindelijk eens een kans krijgen. Ja, 2015 was een Annus Horribilus.  Het Chinese Nieuwe jaar zal vanaf februari in het teken staan van de aap. En de kleur van de aap is goud. Symbolischer kan haast niet. Want de mondzorg heeft collectief  goud in handen ook als niet alles wat momenteel blinkt van goud is. Maar dan is het wel zaak dat wij de tekenen van de tijd verstaan en werken aan intelligente politieke oplossingen. Alleen dat kan het  tegenwicht bieden voor de enorme zwakte en verdeeldheid die de professie momenteel uitstraalt. Dat betekent wel dat heel veel mensen in en buiten de mondzorg in 2016 over hun eigen schaduw moeten heen springen. Daarvoor is moed en visie nodig. Maar als u wilt dat 2016 voor de mondzorg een Annus Mirabilis wordt, beseft dan dat u uw toekomst zelf in de hand heeft en deze kunt maken of breken. Neemt u dat wederom een vol jaar niet serieus, weet dan dat er alles aan gedaan zal gaan worden om u nog verder in de aap te logeren. 

Door Wilfred Kniese
Wilfred Kniese is ANT-bestuurslid (vice-voorzitter en penningmeester).