ANT neemt deel in project ‘De mond niet vergeten!’

Vanaf nu neemt de ANT deel aan het project ‘De mond niet vergeten!’. Dit project is ruim een jaar geleden van start gegaan. Doel van dit project is de mondgezondheid van thuiswonende kwetsbare ouderen te verbeteren door een hechte samenwerking van mondzorgverleners, thuiszorgorganisaties en huisartsenpraktijken. Tandartsen en zorgmedewerkers zijn enthousiast en het project wordt verder uitgerold zodat het over een tijd in het hele land actief is.

‘De mond niet vergeten!’ richt zich op het verbeteren van de mondgezondheid van thuiswonende kwetsbare ouderen. Het was hard nodig dat dit project van start ging. Ruim tachtig procent van de ouderen had een matige tot slechte mondgezondheid bij opname in een verpleeghuis, bleek uit een onderzoek uit Noord- Nederland.

Eerder dat jaar startte het project met pilots in Amsterdam (Noord), Rotterdam (Vreewijk) en Hardenberg. Daarin werd bij 192 kwetsbare thuiswonende ouderen de mondgezondheid gescreend door wijkverpleegkundigen. Hierbij werd gekeken of zij problemen in de mond hebben en of zij problemen ondervinden met de eigen gebits- en mondverzorging en het bezoek aan de mondzorgpraktijk.

Bij bijna een van de vijf ouderen in deze pilot werden problemen met de mondzelfzorg gezien, volgens projectlid en tandarts-geriatrie Claar Wierink. Zij hadden hulp nodig bij de dagelijkse mondverzorging. Twee van de vijf had klachten waar een mondzorgprofessional bij nodig is. Niet goed kunnen kauwen, het niet dragen of loszitten van het kunstgebit en een droge mond waren de belangrijkste klachten. Toch is tandartsbezoek niet vanzelfsprekend, benadrukt Wierink: bijna zeven van de tien had het tandartsbezoek te lang over geslagen. Op basis van de uitkomsten van de pilot is de aanpak van het project aangescherpt en zijn veertien nieuwe regio’s aan de slag gegaan.

Het project is een initiatief van Stichting Bijzondere Tandheelkunde (SBT), Innovatiekring Dementie (IDé), de KNMT, Vrije Universiteit (VU) en ACTA.

Meer informatie