Capaciteitsorgaan adviseert instroom tussen de 308 tot 320, met een voorkeur voor 320

Het Capaciteitsorgaan heeft het nieuwe Capaciteitsplan met instroomadviezen voor de periode 2021-2024 aan de minister van VWS aangeboden. Het Capaciteitsorgaan adviseert om voor de opleiding tandheelkunde te kiezen voor een instroom tussen de 308 tot 320, met een voorkeur voor 320. Dit omdat het aantal buitenlandse tandartsen dat instroomt, naar verwachting laag zal blijven. Tevens is er een sterke behoefte van het werkveld in Nederland om meer zelfvoorzienend te zijn.Momenteel beginnen er jaarlijks 275 studenten aan de opleiding Tandheelkunde. 240 van deze plaatsen worden door de overheid gefinancierd en 35 door de faculteiten zelf.

Voor het aantal plekken voor mondzorgkunde adviseert het Capaciteitsorgaan een stijging in instroom van 300 naar 330 tot 370 met een voorkeur voor 330. Voor Mond-Kaak- en Aangezichtschirurgen blijft het aantal hetzelfde, namelijk 12. Voor orthodontisten wordt een stijging van 9 naar 10 opleidingsplaatsen geadviseerd.

Eerder dit jaar werd in de begroting van Onderwijs Cultuur en Wetenschap een passage gewijd aan het aantal opleidingsplekken Tandheelkunde. Verwacht werd toen dat het advies van het capaciteitsorgaan zal aangeven dat de capaciteit van de initiële geneeskunde opleiding omlaag kan. In dat geval zal in overleg met de minister van VWS het aantal opleidingsplekken tandheelkunde per studiejaar 2021/2022 worden verhoogd en gelijk hieraan het aantal opleidingsplekken initiële geneeskunde worden verlaagd. Dit is inderdaad het geval. Momenteel is de instroom in de initiële opleiding geneeskunde 2920. Het Capaciteitsorgaan adviseert nu om de instroom in de initiële opleiding geneeskunde voor de bachelor fase te beperken tot 2700 studenten.

De ANT maakt zich al tijden hard voor het verhogen van het aantal in Nederland opgeleide tandartsen. In de media verschenen al langere tijd steeds meer verontrustende berichten over een tandartsentekort. In provincies als Drenthe, Limburg en Zeeland is er nu al een groot tekort. Ook zullen in de Randstad patiënten binnenkort op een forse wachtlijst moeten rekenen, als ze al een tandarts kunnen vinden. Dit is het gevolg van het jarenlang negeren van de adviezen van het Capaciteitsorgaan om meer tandartsen op te leiden.

Wij hopen dan ook dat er nu eindelijk iets gedaan zal worden met het advies van het Capaciteitsorgaan. Als dit advies wordt opgevolgd, duurt het wel nog zeker 6 tot 10 jaar voordat hiervan een effect kan worden gezien. In de tussentijd blijft het aantal Nederlandse gediplomeerde tandartsen verder dalen.

Lees hier het volledige deelrapport voor eerstelijns mondzorg.