commANTaar: De AVG gekte is losgebarsten

Het is zover. Per vandaag geldt de Algemene Verordening Gegevensbescherming, oftewel de AVG. Het leek wel of het de afgelopen maanden nergens anders meer over ging. De laatste dagen is iedereen zijn mailbox ontploft met mails van bedrijven waar we ooit iets gekocht hebben, waarin werd gezegd dat ze zorgvuldig met onze gegevens omgaan. En we mochten weer op elke website de cookies accepteren.
Er kan gezegd worden dat er met de komst van de AVG behoorlijk wat paniek gezaaid is, terwijl er feitelijk niet zoveel verandert (er was al een wet bescherming persoonsgegevens). Elk bedrijf probeert weer zijn slaatje te slaan uit deze nieuwe regelgeving, zodat zij hun product weer kunnen verkopen om u gerust te stellen. Maar laten we even teruggaan naar de kern. Wat verandert er nou wezenlijk? De meeste regels bestonden al een hele tijd. Het enige wat echt verandert, is de handhaving op deze regels. Met de komst van de AVG is de lat lager komen te liggen en kunnen er sneller boetes uitgedeeld worden.

Maar was er niet vanochtend op het nieuws dat de bestuursruzies de slagkracht van de Autoriteit Persoonsgegevens beperken? Dus zo’n vaart zal het allemaal niet lopen met die boetes. Als ANT hebben we een mooie AVG-handleiding gemaakt en een aantal bijbehorende documenten. We adviseren u vooral om de handleiding door te lezen en de documenten in te vullen. Op deze manier voldoet u aan de belangrijkste regels van de AVG. En dat binnen een uur! Mooier kan niet, en dan kunt u dit weekend toch nog genieten van het mooie weer.