IGJ brengt toetsingskader uit voor inspectie van hepatitis B-infectie

Begin deze maand  meldden wij dat IGJ op hepatitis B bij praktijken ging controleren. Op dat moment werd het toetsingskader nog opgesteld. Inmiddels heeft IGJ een toetsingskader uitgebracht voor de inspectie van hepatitis B binnen mondzorgpraktijken. 

Hepatitis B is een infectieziekte met een hoog besmettingsrisico. Een chronische hepatitis B-infectie kan leiden tot leverontsteking en uiteindelijk tot leverkanker.Volgens IGJ hebben tandartsen nog niet genoeg aandacht voor de bescherming tegen hepatitis B-infecties. Daarom zal de inspectie de komende tijd bij toezichtbezoeken meer aandacht vragen voor het voorkomen van dit soort infecties.

Hoog besmettingsgevaar bij mondzorgbehandelingen
Binnen de mondzorg wordt veel met holle instrumenten gewerkt en vinden invasieve ingrepen plaats. Daardoor is het risico groot op besmetting bij mondzorgbehandelingen. Het is dus belangrijk dat mensen die deze behandelingen uitvoeren, goed zijn gevaccineerd.

Tandartspraktijken zijn verplicht om ervoor te zorgen dat het personeel dat patiëntgebonden contact heeft, gevaccineerd is tegen hepatitis B en dit kan laten zien.

Inspectiebezoeken
De inspectie zal de komende periode bezoeken brengen bij minimaal 30 tandartspraktijken om te controleren of het personeel dat patiënten behandelt, ingeënt is tegen hepatitis B. Als blijkt dat medewerkers niet beschermd zijn tegen hepatitis B, mogen zij geen behandelingen meer uitvoeren totdat dit geregeld is. Werken in de sterilisatieruimte mag ook niet meer, vanwege de hoge kans op prikaccidenten. Een besmet instrument zou dan in de schone keten kunnen komen.

Lees hier wat u kunt doen bij controles door IGJ.

Meldingsplicht infectieziektes
Voor hepatitis B geldt een meldingsplicht bij het RIVM. Een mogelijke wettelijke maatregel voor het niet melden van deze infectie is een verbod op uw beroepsuitoefening. Meld het daarom altijd als u drager bent van deze (of andere) infectieziekten. Bekijk hier de lijst met infectieziektes die een meldingsplicht hebben. 

Klik hier voor meer informatie over hepatitis B en de regels rondom vaccinatie.