Middagcongres Erasmus MC - Topsport en mondblessures geopend door Prof. Eppo Wolvius

Vrijdag 24 maart was het Middagcongres Erasmus MC - Topsport en mondblessures. Alle sprekers leveren kosteloos hun bijdrage aan het congres. De opbrengsten worden via Dental Runners beschikbaar gesteld aan de Roparun (www.roparun.nl). 

Nederland heeft de ambitie om bij de top tien van beste sportlanden te behoren. Met een vierde plaats op de laatste winterspelen en een elfde op de recente zomerspelen in Rio lijkt het redelijk op koers te zitten. Met vijf centra voor topsport en onderwijs (CTO’s), ziekenhuizen, universiteiten en specialisten als radiologen, orthopeden, cardiologen en longartsen die zich bezighouden met topsporters, en met meer aandacht voor prestatiedwang en de mentale kant wordt er alles aan gedaan om topsportprestaties mogelijk te maken. Zo bracht Cees-Rein van den Hoogenband, chef-arts van NOC-NSF en leider van de medische staf van Olympische sporters dat vrijdag 24 maart in Rotterdam naar voren op het congres ‘Over topsport en mondblessures’ van de Erasmus MC. De laatste jaren wordt ook aan de mondgezondheid steeds meer aandacht besteed. Zo hebben achthonderd sporters inmiddels een speciale verzekeringspolis waarin ook tandheelkunde is opgenomen. In de aanloop van Rio 2016 werden ook alle Olympische sporters preventief gescreend op mogelijke mondproblemen.

Gezondheidswetenschapper Lea Kragt, die namens het Erasmus MC bij deze screening betrokken was, constateert dat topsporters door speciale voeding en sportdrankjes, medicijngebruik, een onregelmatige leefstijl en een andere speekselsamenstelling tijdens het sporten meer risico lopen op een slechtere mondgezondheid. Desondanks zou je verwachten dat ze er alles aan doen om ook in hun mond topfit te blijven. Maar over het algemeen bleken de topsporters naar Rio geen betere mondgezondheid te hebben dan leeftijdgenoten. Van de 116 sporters uit de pilot bleek 43% zelfs behoefte te hebben aan verwijzing naar een tandarts. Mondgezondheid is dus duidelijk geen prioriteit voor topsporters. In Engeland was dat een reden om een toolkit samen te stellen voor die categorie, zo liet Ian Needleman weten, die de mondscreening voor Olympische sporters in 2012 in Engeland en voor profvoetballers heeft opgezet.

Vanuit het perspectief van de relatie tussen mondgezondheid en algemene gezondheid is er ook alle reden om in de tandartspraktijk aandacht te besteden aan leefstijl, zo pleitte cardioloog Janneke Wittekoek. Er kan immers een directe relatie zijn tussen mondproblemen en hartklachten. Soms hebben sporters (en andere tandartsbezoekers) net even een zetje in de rug nodig.

Het Middagcongres Erasmus MC - Topsport en mondblessures is geopend door Prof. Eppo Wolvius.

Bron: Nt