Tandartsentekort in Limburg roept vragen op bij Tweede Kamer

Gisteren heeft SP-Kamerlid Van Gerven aan de minister voor Medische Zorg vragen gesteld over het tandartsentekort in Limburg. Dit deed hij aan de hand van het nieuwsbericht dat Skipr deze week plaatste op haar website.

Hierin liet de nieuwssite weten dat één op de tien Limburgers over een paar jaar geen tandarts meer heeft. Er gaan namelijk meer tandartsen met pensioen dan dat er afstuderen. Er ontstaat in Limburg hierdoor jaarlijks een tekort van zo’n 60 tandartsen.

ANT pleit al jaren voor meer opleidingsplekken
De ANT zet zich al lange tijd in voor het opleiden van meer tandartsen. Eind vorig jaar vroeg de ANT nog aandacht in de Tweede Kamer voor het tandartsentekort. Middels een cartoon van de bekende Belgische cartoonist Kamagurka riep de ANT de Tweede Kamer op kritische vragen te stellen over de AMvB taakherschikking in de mondzorg.

Al lange tijd een tekort aan tandartsen
Meer dan 10 jaar geleden constateerde het Capaciteitsorgaan al dat er te weinig tandartsen worden opgeleid. Een onderzoek door het onderzoeksbureau Panteia bevestigde dit: per jaar moeten er 50 procent meer tandartsen worden opgeleid om de mondzorg in Nederland op peil te houden. Een probleem dat steeds nijpender wordt, omdat de komende jaren grote groepen tandartsen met pensioen gaan.

Minister Bruins heeft drie weken de tijd om de vragen te beantwoorden. 

Bekijk de Kamervragen van Van Gerven.