Energiebesparende maatregelen

Nederland loopt ver achter op het klimaatakkoord
In het Europese Klimaatakkoord is afgesproken dat eind 2020 het hernieuwbare energieverbruik 14% moet zijn. Het Nederlandse hernieuwbare energieverbruik is van 2018 tot 2019 slechts gestegen van 7,4 naar 8,6%. Hiervan is ook nog maar eens 32% wind- en zonne-energie en de rest biomassa, waarvan op dit moment het daadwerkelijke positieve effect op het klimaat ter discussie staat. Gezien het goede rendement dat zonnepanelen opleveren, is Voorpraktijken er groot voorstander van dat praktijkhouders met een pand in eigendom zo snel mogelijk investeren in zonnepanelen.

Investeren in energiebesparende maatregelen slimme keuze

Onlangs heeft de Triodosbank haar spaarrente verlaagd tot 0%. Ook bij andere banken zijn de rentes dalende. Een negatieve spaarrente is zelfs een mogelijkheid. In andere Europese landen zijn er zelfs al banken waar betaald moet worden om geld op de spaarrekening te hebben.

Investeren in zaken die u wél rendement opleveren is nu aantrekkelijker dan ooit. Energiebesparende maatregelen met rendementen tussen de 3% en 12% zijn hierbij een aantrekkelijke optie. Hoe deze rendementen precies worden berekend, kunt u lezen op de website van Milieu Centraal.

Onderstaand enkele voorbeelden van energiebesparende maatregelen waarbij 'Voorpraktijken' aantrekkelijke voorwaarden bij vooraanstaande bedrijven heeft gecreëerd voor ANT-leden.

Zonnepanelen
Met zonnepanelen wordt het dak van de praktijk of uw woning een eigen elektriciteitscentrale. Afhankelijk van de richting van het dak, de hoek en eventuele obstakels, is het mogelijk om tot 100% van de elektriciteitsbehoefte te voldoen.

Inverter-airconditioning met warmtepomp
Bij dit type klimaatbeheersingsinstallatie wordt de koelcyclus om te verwarmen simpelweg omgedraaid. Er wordt dan warmte onttrokken aan de buitenlucht die aan de binnenruimte wordt afgegeven. Dit zorgt ervoor dat airconditioning met warmtepomp een zeer hoog rendement (COP) kan hebben. U heeft dan dus geen verwarming meer nodig via de Cv-ketel.

Vervangen TL voor Ledverlichting
Als een praktijk voor de verlichting van alle algemene ruimten nog gebruik maakt van “ouderwetse” T8 Tl-verlichting en/of halogeen, kan het laten vervangen hiervan door LED-armaturen op meerdere manieren interessant zijn:

  • Lager energieverbruik
  • Langere levensduur
  • Geen warmteafgifte (dus lagere koelingskosten)
  • Geen giftige stoffen
  • Ongevoelig voor trillingen
  • Brandt onmiddellijk op vol vermogen


Isolatie (vloer-, dak-, gevel- en raamisolatie)
Behalve dat isolatie voordelen biedt op het gebied van energiebesparing, zorgt deze investering ook voor een toename in comfort.

Rendement
Er zijn veel variabelen die het daadwerkelijke rendement van een investering in een energiebesparende maatregel bepalen. Milieu Centraal heeft echter op basis van een aantal scenario’s een overzicht van de verwachte rendementen opgesteld. 


Bron: milieucentraal.nl 

Subsidies en fiscale mogelijkheden
Praktijken/praktijkhouders hebben bij aanschaf van de juiste energiebesparende maatregelen vaak fiscale mogelijkheden. Ook voor particuliere aanschaf zijn er regelen, zoals de teruggave van de BTW. De fiscale voordelen leveren u dubbel voordeel op. Niet alleen bespaart u op energiekosten, als het een investering in het praktijkpand betreft, betaalt u als praktijkhouder ook minder inkomsten- of vennootschapsbelasting. Er zijn verschillende voordelen, zoals de EIA en KIA. Uw accountant kan dit soort zaken vaak ook volledig uit handen nemen.

Ik wil graag meer weten over Energiebesparende maatregelen

Plan het Voorpraktijken-inventarisatiebezoek in en laat u ontzorgen
Door het Voorpraktijken-Inventarisatiebezoek (no cure no pay) in te plannen, kunt u een analyse laten maken van uw huidige situatie op het gebied van energie. Daarnaast worden ook uw afvalverwijdering, airco-onderhoud, waterzorg en nog 26 aandachtsgebieden beoordeeld. Desgewenst kunt u dit in handen geven van specialisten die ervoor zorgen dat u:

- Geen onnodige kosten maakt
- Marktconforme contracten heeft

Maar ook:

- Voldoet aan wet en regelgeving op facilitair gebied (ARBO, Bouwbesluit, Activiteitenbesluit milieubeheer etc.)
- Voldoet aan verzekeringseisen

Ook niet onbelangrijk: op de praktijk worden door de adviseur van Voorpraktijken alle benodigde gegevens voor u verzameld, u en uw medewerkers kunnen dus gewoon de normale werkzaamheden uitvoeren.

Vraag het Voorpraktijken-Inventarisatiebezoek aan