Waarom meedoen?

Ruby Bosloper studeerde in 2015 af en begon in september van dat jaar als zzp’er drie dagen in een kinderpraktijk en al snel nog twee dagen erbij in een algemene praktijk. “Zeker in die algemene praktijk was iedereen nogal op zichzelf. Het was altijd druk. Als je zo weinig ervaring hebt, is het veel wat er op je afkomt. Dan is het best heftig om vaak alleen over behandelingen en plannen te beslissen!”

Ruby Bosloper: “Je mist overzicht”

Als voorbeeld noemt Ruby gebitsslijtage. Daarbij betreft het vaak meerdere problemen. Voor de opbouw van het gebit is het dan minder zinvol om alleen de cariës te behandelen. “Behalve dat je dat brede beeld in het begin onvoldoende hebt, is het ook nog zaak de patiënt duidelijk te maken wat het nut en de noodzaak zijn van een uitgebreider behandelplan. Die heeft daar in eerste instantie ook financieel de motivatie niet voor. En dan helpt het niet als hij of zij merkt dat je zelf nog onzeker bent.”

Ruby deed vorig jaar mee aan de Dental Summer School, die aan de basis ligt van ANT’s Dental Start: “Ik heb vooraf best getwijfeld: heb ik het wel nodig, ik weet toch alles wel? Maar ik merkte dat mijn kennis van de verschillende vakgebieden te los van elkaar stond. In die weekends heb ik stap voor stap geleerd al de componenten samen te voegen en complete casussen en plannen in beeld te krijgen. Dat doe je in het laatste jaar op de universiteit ook al wel; maar een behandelplan stel je meestal samen met een medestudent op en je docent kijkt over je schouder mee. Een individuele beslissing over een ‘echte’ patiënt, dat ervaar je toch heel anders.”

Ruby zou jonge collega’s dan ook zeker adviseren om in te stappen in deze ANT Dental Start. Het geeft je meer zelfvertrouwen, waardoor je de bevestiging van anderen iets minder nodig hebt. “Tegelijkertijd zeg ik: heb het lef om gewoon even weg te lopen uit de behandelkamer voor

ruggespraak met een collega. Ik merk nu dat collega’s dat inmiddels ook bij mij doen: een prettige bevestiging van mijn vakmanschap. Maar zeker in het eerste jaar ontbreekt je iedere routine. Dan help je jezelf echt met substantiële ondersteuning van buiten je praktijk.”

 

Bekijk Webinars

 

Lees het hele artikel