7 essentiële tips om spamberichten tegen te gaan

Een nieuwsbrief waar je je helemaal niet voor had aangemeld, een advertentie van een bedrijf dat je helemaal niet kent, spam ben je liever kwijt dan rijk. Met deze tips kun je spam voorkomen.

Tip 1: Verdedig je mailbox

Er zijn tegenwoordig goede spamfilters en firewalls die spam en phishing e-mails voor het grootste deel tegenhouden. Maak daar gebruik van en installeer ze op je computer. Je kunt helpen die spamfilters te verbeteren. Stuur een voorbeeld van het mailtje naar naar het bedrijf dat je mailadres host.

Stel een veilige verbinding in op je apparaten

Geen zin om je e-mail via webmail te lezen? Dan gebruik je vaak een programma of app op je computer of smartphone. Zet daarbij altijd SSL of TLS aan. Doe je dat niet en haal je je e-mail binnen op bijvoorbeeld een openbaar wifinetwerk, dan worden de wachtwoorden onbeveiligd verstuurd en kan het zijn dat je honderden ‘mail delivery fail’-mails ontvangt. Daarnaast kunnen kwaadwillende hackers makkelijker je e-mail binnenkomen. Gevolg: spam en misschien zelfs een blokkade op je e-mailadres.

Tip 2: Let op waar je je e-mailadres achterlaat

Je kunt geen reactie achterlaten op een forum of geen bestelling plaatsen zonder je e-mailadres op te geven. Moet dat altijd? Houd in de gaten waar je je e-mailadres achterlaat. Is deze website betrouwbaar? Check bijvoorbeeld of de website een SSL-certificaat heeft zodat je veilig je gegevens kunt invullen en opsturen via de website. Controleer ook of je kunt aangeven of je wel of niet een nieuwsbrief wilt ontvangen en of je e-mailadres met derden mag worden gedeeld.

Verstuur je een e-mail naar een groep mensen, zet alle e-mailadressen dan altijd in de blinde kopie (BCC). Iedereen ontvangt jouw e-mail wel, maar de ontvangers kunnen elkaars e-mailadressen niet zien. Je weet nooit wie al die e-mailadressen te zien krijgt. Zo kun je spam voorkomen bij jouw vrienden en contacten.

Tip 3: Niet reageren

Krijg je een e-mail die je niet herkent: niet op reageren. Als spammers een reactie krijgen op hun mail, dan weten ze dat jouw e-mailadres echt bestaat en kom je helemaal niet meer van ze af. Dat betekent dus ook dat je beter niet kunt klikken op een uitschrijven-link in een e-mail die je niet herkent. Denk ook 2 keer na voordat je je afwezigheidsassistent aanzet. Zeker als je al wat last hebt van spam. Want ook dan gaat er een automatische e-mail naar de spammer toe en weet hij dat je e-mailadres bestaat.

Tip 4: Let op je wachtwoorden

Misschien een beetje een open deur, maar zorg voor goede wachtwoorden. Je wilt voorkomen dat criminelen op die manier in jouw e-mail komen. Pak niet overal hetzelfde wachtwoord, gebruik zowel letters als tekens en cijfers. Of gebruik een wachtwoordmanager zoals LastPass.

Tip 5: Gebruik een los e-mailadres

Je kunt vaak meerdere e-mailadressen aanmaken. Maak een los e-mailadres aan om in te vullen op websites. Het e-mailadres ik@jouwanttandarts.nl gebruik je bijvoorbeeld voor je normale werk, dus die vul je niet in op andere websites. Je maakt spam@jouwanttandarts.nl aan en die vul je in bij aanmeldingen en reacties op fora. Mocht er spam via dit e-mailadres komen, dan blijft de normale inbox schoon.

Eén e-mailadres per bedrijf

Het kan trouwens nog een stapje verder: maak per inschrijving een los e-mailadres aan. Het voordeel hiervan is dat je kunt zien via welke website de spam is binnengekomen. Wil je bijvoorbeeld een bestelling plaatsen bij bol.com, dan maak je bijvoorbeeld het e-mailadres bol@jouwanttandarts.nl aan. Die verwijs je door naar spam@jouwanttandarts.nl zodat je alle e-mail nog wel op 1 plek kan lezen. Als je spam binnenkrijgt, kun je zien dat het bijvoorbeeld bij Bol.com vandaan komt.

Tip 6: Check je WHOIS

Registreer je een domeinnaam, dan is de kans groot dat jouw gegevens openbaar in de WHOIS terechtkomen. Dat betekent dat je naam, je e-mailadres en andere contactinformatie vrij te vinden zijn voor spammers. Met de nieuwe Europese privacyregels in de maak is je e-mailadres beter beschermd. Tot die tijd kun je een privacypack vragen bij een domeinnaam. U schrijft een brief met de bijzondere redenen en omstandigheden waarom u van mening bent dat uw gegevens niet in het openbare deel van de DNS (Domaine Name System) registers moeten worden opgenomen. Deze brief kunt u samen met de aanvraag voor de domeinnaam indienen bij een deelnemende provider. Vervolgens maakt Stichting Internet Domeinregistratie Nederland (SIDN) een afweging op basis van de Wet Bescherming Persoonsgegevens (WBP). Een dergelijk verzoek wordt echter, zo meldt SIDN, slechts in zeer bijzondere gevallen ingewilligd. Uitgangspunt is dat het belang van uw privacy zwaarder moet wegen dan het functioneren van het openbare register.

Tip 7: Gebruik reCAPTCHA

Heb je een eigen website met een contactformulier, gebruik dan reCAPTCHA om bots te weren. Gebruik een SSL certificaat zodat je website echt zo veilig mogelijk is. Wel zo aardig voor je bezoekende patiënten.