Winnaars ANT-Van Nouhuysbeurs 2018-2019

Dit zijn de ontvangers van de ANT Van Nouhuysbeurs 2018-2019:
(tweede semester, stageperiode dec 2018- juni 2019)

Jennifer Tang & Christel van Uijtert, beiden lid van Favervuta Amsterdam. Deze masterstudenten gaan naar het eiland Sal (Kaapverdië). De WHO is hier afgelopen jaar gestart met een project wat zich richt op preventie. Op Sal is een hoog cariësrisico aanwezig en er lopen veel mensen rond met onbehandelde cariëslaesies. Het is noodzakelijk om een manier te vinden om het cariësrisico te verlagen. De lokale bevolking is zich onvoldoende bewust van de invloed van zelfzorg en voeding op het ontstaan van cariës. Het doel van de studentes is om kinderen en ouders hier meer over te leren, door bijv. de kinderen op school te leren poetsen. De masterscriptie die ze hierover zullen schrijven hangt nog een beetje af van de uitkomsten die in het onderzoek naar voren zullen komen. 


Johanna Heezen, lid van T.F.V. Nijmegen. Deze bachelorstudente gaat stage lopen in Boston (Amerika). Ze gaat onderzoek doen naar de regeneratie van tandweefsel en kijkt daarbij met name naar het gebruik van tissue engineering. Huidig onderzoek laat zien dat de twee kiemlagen (ectoderm en mesenchym), die tezamen de tand vormen, in contact kunnen komen. Tot op heden wordt er echter veelal gebruik gemaakt van een monolaag van glazuurcellen. Om een drie-dimensionaal functionerende tand te vormen is het van belang, dat naast het dentine, ook de glazuurlaag in 3D kan worden gevormd. Dit is de focus van Johanna haar onderzoek, waarbij ze gaat proberen de mineralisatie van ameloblasten te versterken door middel van het toevoegen van specifieke groeifactoren. Het doel is om met behulp van de versterkte mineralisatie een drie dimensionale glazuurlaag te krijgen.

Joost Tiddens, lid van T.M.F.V. Archigenes. Deze masterstudent uit Groningen gaat stage lopen in Zuid-Afrika. Joost gaat een praktische stage volgen waarbij hij zal ervaren hoe de tandheelkunde (en chirurgie) er aan toe gaat in een ander land met een andere cultuur. Tijdens deze stage gaat hij meelopen met de tandheelkunde opleiding in Pretoria, Zuid-Afrika. Hierbij mag hij zelf patiënten gaan behandelen waarbij hij verwacht vooral veel extracties uit te zullen gaan voeren.

Rob van der Donk & Merthijn Huisman, beiden lid van Favervuta Amsterdam. Deze masterstudenten gaan stage lopen in Zuid-Afrika. Het project waar ze stage gaan lopen hebben ze zelf opgezet. Ze gaan samenwerken met het Dental Wellness Trust (DWT) (een vrijwilligersorganisatie met het doel te zorgen voor kinderen in tandheelkundige nood). Een van de voornaamste activiteiten van het DWT is het opzetten van educatie programma’s betreffende mondhygiëne, aangezien de prevalentie van cariës bij kinderen in de townships meer dan 80% is. Het is de bedoeling dat project de komende jaren langzaam kan groeien om zodoende een duurzame bijdrage te gaan leveren aan de mondgezondheid van kinderen in de township Khayelitsha in de omgeving van Kaapstad.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Dit zijn de ontvangers van de ANT Van Nouhuysbeurs 2018-2019:
(eerste semester, stageperiode sep-dec 2018)

Tina Mounessiani, is lid van Favervuta Amsterdam. Deze masterstudente uit Amsterdam gaat onderzoek gaat doen naar prevalentie van “molar incisor hypomineralisation” (MIH) in Tepatitlán de Morelos (Mexico). Ze gaat specifiek op zoek naar de relatie tussen pijn en tandheelkundige behandeling van MIH patiënten. Daarom voert ze onderzoek uit naar de gevoeligheid en pijn die kinderen ervaren tijdens het krijgen van sealants. Hiervoor zullen kinderen met MIH en zonder MIH vergeleken worden met elkaar. Met dit onderzoek hoopt ze een brug te kunnen slaan naar Nederland waar het onderzoek over de prevalentie van MIH in Nederland nog in kinderschoenen staat, om maar niet te spreken van de behandelmethodes en de gevolgen voor de kinderen hiervan.

Janneke Groot & Ester Brouwer, is lid van T.F.V. Nijmegen. Janneke gaat stage lopen in Nepal. Daar gaat zij proberen om de Nepalese bevolking met beperkte middelen van acute pijnklachten af te helpen. Daarnaast zal zij voorlichting gaan geven aan de lokale bevolking en aan voedvrouwen in opleiding, zodat problemen in de toekomst door de eigen bevolking opgelost kunnen worden.

Nynke van der Wal & Sofie Horsthuis, zijn beide lid van T.M.F.V. Archigenes. Deze twee masterstudenten uit Groningen gaan in Zuid-Afrika twee maanden werken op de tandheelkundige faculteit in Johannesburg. Aan het eind van de stage zullen ze meerijden op de “The (Phelophepa) Train of Hope”, een medische trein waarop diverse medisch specialisten werkzaam zijn. De trein rijdt van de Noord- naar de Westkaap en zal iedere twee dagen in een afgelegen gebied stoppen. Mensen wandelen vaak meerdere dagen om zorg van de werknemers op deze trein te ontvangen.