Tandheelkunde studeren binnen Europa

Ben je uitgeloot voor de studie tandheelkunde? Die kans is helaas erg groot. Tandheelkunde is namelijk een gewilde studie, maar in Nederland zijn slechts een beperkt aantal opleidingsplaatsen beschikbaar. Voor het studiejaar 2018-2019 zijn er in totaal 259 studieplaatsen: 144 in Amsterdam, 48 in Groningen en 67 in Nijmegen.
Ben je op zoek naar een alternatief? Heb je al gedacht om tandheelkunde te studeren in het buitenland? Met een Europees diploma Tandheelkunde mag je namelijk gewoon in Nederland als tandarts aan het werk (Het BIG-register erkent automatisch een diploma dat voldoet aan de minimum opleidingseisen die binnen de Europese Economische Ruimte (EER) zijn afgesproken. Voor een niet-Europees tandartsdiploma ligt dit iets ingewikkelder. Je hoeft je in ieder geval geen zorgen te maken over een baan na je studie, tandartsen zijn namelijk zeer gewild in Nederland.

Wij hebben voor je uitgezocht in welke Europese landen studenten je zijn voorgegaan met de studie tandheelkunde.

België
Leuven en Gent zijn erg populair onder Nederlandse studenten om tandheelkunde te sturen. Hoewel ook hier een numerus fixus is (135 plaatsen), maken veel studenten het toelatingsexamen. Het examen is zeer pittig en vereist voor sommigen een aparte voorbereiding. Voor Nederlanders is het nog wat lastiger, omdat de toets deels ook gebaseerd is op de exacte vakken van de Vlaamse middelbare school. Die worden daar uitgebreider gegeven en zoomen in op andere onderdelen. Dus het is zaak zeer goed beslagen ten ijs te komen. Het collegegeld is € 2000 per jaar.

In 2018 begonnen 63 Nederlanders aan de studie Tandheelkunde in Leuven, 14 begonnen er in Gent. Hier vind je meer over de studieverenigingen van Leuven en Gent.  

Lees hier een artikel uit Dentz Magazine (ons vakblad), waar we een vergelijking hebben gemaakt tussen studeren in Nederland en België. 

Letland, Riga
Omdat op de Riga Stradins University tandheelkunde wordt onderwezen in het Engels, kunnen Nederlanders ook in Letland studeren. Het is niet alleen erg voordelig om hier tandheelkunde te studeren, maar er zijn ook geen lotingen of hoge toelatingseisen. In Riga kun je al terecht met een geldig diploma van de middelbare school en wanneer je Engelse taalkennis op redelijk niveau is (minstens B2). De levenskosten zijn erg laag, maar de studie kost wel € 15.000 per jaar.

Spanje
Een Vwo-diploma met hetzelfde vakkenpakket als vereist voor de studie in Nederland geeft toegang tot een studie tandheelkunde in Spanje. In Spanje kan je kiezen tussen een studie aan één van de drie de staatsuniversiteiten of een privé universiteit in Madrid. Publieke universiteiten kennen net als in Nederland een numerus fixus. Inschrijven op een publieke universiteit is mogelijk maar gezien het gehanteerde systeem, vergelijkbaar met dat in Nederland is toelating bij minder dan een 7,7 gemiddeld als resultaat vrijwel onmogelijk.

Privé universiteiten nemen naast het eindexamenresultaat zelf toelatingstesten af. Het collegegeld van privé-universiteiten voor een studie tandheelkunde is ca. € 19.000 per studiejaar.

Een klein maar groeiend aantal opleidingen op Bachelor-niveau wordt in het Engels gegeven. Voor alle kandidaten die een Spaanstalige studie in Spanje gaan volgen en deze taal niet machtig zijn, wordt er in de zomermaanden een intensieve taaltraining Spaans georganiseerd.

Litouwen
In Litouwen kan je relatief goedkoop studeren. Een internationale student in Litouwen is per maand ongeveer 400 euro kwijt aan levensonderhoudskosten (een kamer kost vaak maar € 150 per maand). Maar de studie is wel duurder dan in Nederland; het collegegeld is € 13.000 per jaar. De studie wordt hier gegeven in het Engels. Om toegelaten te worden moet je een toelatingsexamen biologie doen (dit kan thuis). Een vwo-diploma met biologie en scheikunde (het gevolgd hebben van natuur- en wiskunde is een voordeel) geeft toegang tot de studie tandheelkunde in Litouwen.  

Hongarije
In Hongarije beginnen elk jaar zo’n 630 studenten aan de studie tandheelkunde. Hiervoor heb je een Vwo-diploma nodig met biologie en scheikunde of natuurkunde. Studeren kost rond de € 15.000 per jaar. De studie wordt in het Engels onderwezen. Na het succesvol afronden van een biologie toelatingsexamen is de kans zo goed als zeker dat je wordt toegelaten. Er is zelfs een bedrijf dat studenten helpt en vervolgens garandeert dat ze met 100% zekerheid de toets halen. Ook kan je alvast oefenen met een voorbeeld biologie-toets.

Andere landen
Natuurlijk kan je ook in andere landen tandheelkunde studeren. Hoewel Duitsland en Engeland ook goede opties zijn, gaan hier minder Nederlandse studenten naartoe. In Duitsland is het aanmeldsysteem redelijk ingewikkeld. En vanwege de Brexit-onderhandelingen in Engeland is het nog onduidelijk wat de gevolgen voor internationale studenten zijn.

Studeer jij in een land die hierboven niet genoemd wordt? Laat het ons weten via communicatie@ant-tandartsen.nl en help op deze manier je toekomstige studiegenoten!

Student-lid worden
Ga je in het buitenland beginnen aan de studie tandheelkunde? Meld je dan aan bij de ANT als student-lid. Zo blijf je op de hoogte van al het tandheelkundige nieuws in Nederland.