Felicia Ong vertelt over AWF

Felicia Ong (2e jaars masterstudent Tandheelkunde) is één van de dertien deelnemers die aankomende zaterdag naar Indonesië vertrekt. Daar gaat ze aan de slag als vrijwilliger bij de Al-Wali foundation (AWF). De ANT steunt dit mooie project. Om alvast in de stemming te komen hebben we Felicia een paar vragen gesteld over haar komende periode in Indonesië.


Hoe ben je betro
kken geraakt bij AWF?
Via ACTA en voorgaande deelnemers ben ik zo enthousiast geworden, dat ik dit jaar zelf mee wilde.

Hoe zie je de komende 3,5 week tegemoet?
We gaan in hele andere omstandigheden wonen dan we gewend zijn in Nederland. Ik verwacht dat het een uitdaging voor ons allemaal wordt. Onder andere door het douchen uit een emmer met koud water, een wc in de vorm van een gat in de grond en het eten van rijst en noodles drie keer per dag gaan we onszelf goed leren kennen (en elkaar natuurlijk ook). Al met al een leerzame uitdaging!

Wat is je persoonlijke reden om naar Indonesië te gaan?
Allereerst om de mensen, die in veel slechtere en armoedige omstandigheden leven, te voorzien van tandheelkundige zorg. Indonesië is een land waar ik nog nooit ben geweest. Het is een zeer groot land met verschillende culturen. Voor mij is het een goede ervaring om te zien hoe alles eraan toegaat in zo’n divers land en om een steentje bij te dragen aan de samenleving.

Vertel eens iets over het dorpje waar jullie heen gaan?
Dusun Parang is een klein dorp met weinig ontwikkeling op het gebied van duurzaamheid, onderwijs en gezondheid. De inwoners van Dusun Parang leven vooral van de landbouw, spreken geen Engels en het dagelijks gebruik van een smartphone is daar alles behalve normaal. Het dorp kan op het gebied van duurzaamheid onze hulp dan ook goed gebruiken. De watervoorziening in Dusun Parang is achtergebleven op de ontwikkelingen, daardoor is er voor sommige inwoners geen stromend water beschikbaar. Iets wat voor ons zo vanzelfsprekend is! Hier willen wij graag bij helpen en daarom is er een volledig plan opgesteld om dit te verbeteren. Wanneer wij dit plan kunnen verwezenlijken zullen alle inwoners van Dusun Parang stromend water hebben in hun huis!

Hoe zien de 3,5 week in Indonesië er voor jou uit?
We gaan tandheelkundige zorg verlenen aan de mensen uit het dorpje Dusun Parang. We gaan dit jaar zowel kinderen als volwassenen behandelen. Onder begeleiding van twee tandartsen gaan we proberen de mondgezondheid van twee basisscholen in het dorp zoveel mogelijk te verbeteren. Dit willen we niet doen door alleen te behandelen, maar vooral door preventie strategieën te bedenken en de ouders bewust te maken van het belang van tanden poetsen. In de verschillende meetings hebben we uitgedacht wat we nodig hebben qua materialen om dit allemaal te kunnen doen en een indeling gemaakt wie wat, wanneer en hoe gaat doen. Of dit precies zo zal lopen zoals we hebben uitgedacht, gaan we nog bekijken. Vaak werkt het in Indonesië anders met afspraken dan we gewend zijn in Nederland. Het wordt hard werken, maar gelukkig hebben we in de weekenden wel vrije tijd om o.a. tijd met de gastgezinnen door te brengen of een uitje te doen.

Waar kijk je naar uit?
De glimlach van de kinderen die we daar kunnen helpen!

Waar kijk je tegenop?
De primitieve omstandigheden zoals het missen van een warme douche.

Wat hoop je te leren?
Ik wil ervaren hoe het is om in armoedige omstandigheden te leven en daarmee om te gaan. Ik verwacht dat dit resulteert in nog meer waardering over hoe goed wij het in de westerse wereld eigenlijk hebben. Waarschijnlijk zullen we merken dat we vaak klagen over alledaagse, onbenullige dingen, terwijl we echt tevreden moeten zijn met wat we hebben: elke dag te eten, warm stromend water, een dak boven ons hoofd, toegang tot zorg en educatie.

Hoe kunnen geïnteresseerden jullie steunen?
Iedereen die een bijdrage overmaakt naar onze fundraise pagina (elk bedrag is welkom!) krijgt een armbandje met een leuk en hip tandbedeltje eraan!

Wij wensen Felicia en de rest van het AWF-team heel veel plezier en succes! We hopen dat jullie de mondgezondheid van veel Dusun Parang dorpelingen kunnen verbeteren met poetsinstructies, het overdragen van kennis, het controleren van het gebit en het uitvoeren van behandelingen! Geïnteresseerden kunnen helpen door te doneren. Of, nog leuker, deel je kennis en ga volgend jaar zelf mee naar Indonesië!