Felicia Ong vertelt over tijd in Indonesië

Felicia Ong (2e jaars masterstudent Tandheelkunde) is één van de dertien deelnemers die afgelopen maand naar Indonesië is geweest om tandheelkundige zorg te verlenen. Daar ging ze heen met de Al-Wali foundation (AWF). De ANT steunt de AWF en dit mooie project. Inmiddels is zij alweer terug en zit ze vol enthousiaste verhalen die zij met ons wilt delen.


Felicia Ong (rechts) met gastgezin

Wat vond je het leukste om te doen?
Het leukste vond ik het kunnen behandelen van de kinderen en volwassenen in het dorp. Om ze van de pijn af te helpen en weer met een glimlach weg te zien gaan! 

Waar heb je je het meest over verbaasd?
Hoe mensen zo gelukkig kunnen zijn in primitieve omstandigheden en de kleinste dingen kunnen waarderen. Zo hebben we bijvoorbeeld onder andere een goede kwaliteit voetbal voor mijn broertje (de zoon van de onze gastfamilie) gekocht waar hij zo ontzettend blij mee was en zijn geluk niet op kon. Een groot verschil met de kinderen die hier in de Westerse wereld gefrustreerd worden als ze eventjes niet op de iPad mogen.. De mensen hebben daar weinig nodig om te ervaren wat geluk is, een zeker contrast met hoe geluk bij ons wordt gedefinieerd.

Wat zal je het meest bijblijven over dit project?
De sfeer van het dorp en de mensen, hun manier van leven. Dit heeft zeker invloed op de manier hoe ik nu naar ons eigenlijk superluxe Westerse leven kijk. 

Welke nieuwe dingen heb je geleerd?
Er zijn een hoop dingen waar ik nieuwe inzichten in heb gekregen, waaronder het feit dat je nog best veel kunt bereiken met de beperkte tandheelkundige tools die we hadden. Ook heb ik belangrijke Indonesische woordjes geleerd en dat een flexibele mindset in zulke situaties key is.
 

Is dit een eenmalige ervaring of ben je hierdoor enthousiast geworden voor meer vrijwilligerswerk in de toekomst?
Ik vond het een goede manier om mezelf te ontwikkelen, omdat je met zoveel dingen tegelijk rekening moet houden en je echt gewezen wordt op je aanpassingsvermogen. Daarmee vond ik het een hele leerzame ervaring en zou ik dit graag weer willen doen. Het afstuderen komt er dit komend jaar wel aan en ik ga mijn scriptieonderzoek in Australië doen, anders had ik zeker ja gezegd om weer mee te gaan! 

Op welke manier ga je deze ervaring toepassen in je verdere carrière als tandarts?
Als tandarts zijn we in Nederland gewend dat alles tip top clean en geordend is. Ik heb geleerd dat flexibiliteit en creatief nadenken je heel ver kan brengen in situaties die niet ideaal zijn. Het heeft ervoor gezorgd dat ik ruimdenkender ben geworden over de tandheelkunde en ik realiseer me dat er veel meer manieren bestaan om dingen voor elkaar te krijgen. Het is belangrijk dat je altijd probeert breed en vanuit meerdere persectieven te denken.

Heb je ook minder leuke dingen meegemaakt?
Het was pittig om in die hele andere omstandigheden te leven, zoals het slapen op de grond, douchen met een emmer met alleen koud water, met tegenzin naar de hurktoiletten te moeten, een ongevarieerd dieet te hebben (sommigen van ons hadden 3x per dag rijst met tofu en tempé), snel grieperig/ziek worden omdat we allen een lage weerstand kregen door de matige kwaliteit van slaap en voeding (in de ochtend heel vroeg wakker worden door kip-, geiten-, en koeiengeluiden, luidende moskeeën).. Maar al met al heeft het allemaal bijgedragen aan een extra bijzondere ervaring en heeft het ons extra uitgedaagd om ondanks deze omstandigheden ons uiterste best te doen om goede zorg te verlenen aan de dorpelingen.

Hoe komt AFW aan vrijwilligers? Mogen alleen studenten zich opgeven?
Naast studenten mogen ook tandartsen zich opgeven. AWF promoot voornamelijk op Social Media en hangt posters op in ACTA. Daarnaast is er ook veel mond-tot-mond reclame onder tandheelkunde studenten op school.

Wat wil je toekomstige vrijwilligers van dit project meegeven?
Wees flexibel en heb geen verwachtingen. Laat het op je afkomen en probeer, hoe zwaar het ook wordt, te denken waarvoor je het doet. En bovenal, vergeet niet ervan te genieten en het feit dat je een steentje bijdraagt aan betere omstandigheden bij mensen die het hard nodig hebben! 

Heb je nog tips voor twijfelaars?
Het is een levenservaring, het is iets wat je voor altijd bij zal blijven en je ogen en daarmee je kijk op de wereld veranderd. Doe het nu, want het is zonde als je spijt krijgt van iets dat je niet hebt gedaan!