Update 1: Een week in Indonesië

7-8-2018

De Al-Wali Foundation is alweer een week aan het werk aan Indonesië. Om iedereen in Nederland op de hoogte te houden hebben zij ons een update en foto’s gestuurd.

Op 22 juli 2018 zijn alle deelnemers aangekomen in Surabaya en is International Community Service 2018 begonnen! International Community Service (ICS) is een programma dat is opgezet door Stichting Al-Wali Foundation (AWF) en de Petra Christian University (PCU). Het ICS programma richt zich op het helpen van dorpelingen in dusun Parang, Oost-Java, Indonesië. 

Het grootste project van dit jaar heet “Senyuman Indah” wat een mooie glimlach betekent. Met project Senyuman Indah worden invasieve behandelingen zoals vullingen en extracties uitgevoerd alsook preventielessen om kennis over het belang van goede mondzorg over te dragen aan de dorpelingen. Na een openingsceremonie op de PCU in Surabaya gingen de Nederlandse en Indonesische deelnemers richting dusun Parang. Na het verkrijgen van toestemming van alle lokale partijen (Ministerie van Gezondheid, lokale ziekenhuis, vereniging van tandartsen Indonesië) zijn de deelnemers aan de slag gegaan.

Onder begeleiding van twee Indonesische tandartsen worden dit jaar zowel kinderen als volwassen behandeld. Het is voor de Nederlandse deelnemers wennen om te werken onder andere omstandigheden met minimale faciliteiten, maar we zijn ervan overtuigd dat deze ervaring ze laat groeien als mens en als toekomstige tandarts! De eerste week hebben we 1 school bekeken en behandeld, de aankomende week is een andere school aan de beurt.

Dit wordt allemaal mogelijk gemaakt door de bijdrage van ANT waarbij we veel materialen lokaal hebben kunnen inkopen zoals naalden, anesthesie, handschoenen, mondkapjes, composiet, glasionomeer en andere tools om het project mogelijk te maken.

Preventieteam maakt tandenborstel boompjes voor in de klas