Update 3: De derde (laatste) week

De derde en dus laatste week voor de Al-Wali Foundation zit er op. Om iedereen in Nederland op de hoogte te houden hebben zij ons een update en foto’s gestuurd over deze laatste week.

We zitten alweer in de laatste week van onze ICS programma. Dit is de week waar we alles moeten afronden en dat betekent dat er veel druk staat op de deelnemers. Gelukkig is er in de eerste twee weken al een groot deel gedaan.

Naast tandheelkundig zorg is er ruimte om te praten over gezondheid in het algemeen. Samen met het lokale ziekenhuis (PUSKESMAS Tiron) is er een informatiesessie opgezet in het dorp om de ouders te informeren over gezondheidsklachten en het gebruik van medicatie. Er komen veel moeders op af en een waarnemer vanuit het ministerie van gezondheid is ook aanwezig.

Inmiddels zijn we aangekomen bij het laatste schooltje in Parang. Dit schooltje was vorig jaar al aan de beurt dus dit was een goed moment om te controleren of de vullingen er nog in zitten en of er verbetering is na een jaar. We zijn blij om te zien dat bijna alle vullingen nog erin zitten en dat er vooruitgang is in het poetsen van de tanden.

De vooruitgang is weliswaar niet groot, maar dat is ook exact de reden waarom we meerdere jaren in één dorp werken. Onze deelnemers zijn moe maar werken nog steeds even hard door als voorheen. De band tussen de deelnemers, maar ook de dorpelingen wordt steeds beter. Afscheid nemen zal moeilijk zijn.

De laatste paar dagen staat in het teken van de Closing Ceremony. Dit is een evenement dat door de deelnemers wordt georganiseerd en is bedoeld om het dorp te bedanken omdat we er drie weken hebben mogen verblijven.

Samen met het dorp is er een grote vossenjacht georganiseerd. Er zijn ook schminktafels aanwezig en er is een kookwedstrijd gaande. Onze jury leden bestaan uit dorpsoudsten en lokale handhaving.

Na de closing ceremony is er tijd om de laatste foto’s te maken met het dorp en de gastgezinnen.

De laatste dag is elk jaar weer een emotionele dag. Afscheid nemen van elkaar is nooit makkelijk en er worden daarom ook flink wat tranen gelaten. Na drie weken zit het project erop en we zijn trots op onze deelnemers en hun resultaten.

In totaal zijn er 256 ART vullingen gemaakt, 87 composiet vullingen en 175 extracties uitgevoerd. Ongeveer 89 zaken die te complex waren zijn doorverwezen naar de lokale ziekenhuis.

Wij willen de ANT nogmaals bedanken voor het mogelijk maken van dit project. Zonder de bijdrage die is geleverd heeft het project nooit zoveel mensen kunnen bereiken.